Historiek

Onze rijk gevulde geschiedenis is misschien niet zo gekend door de Gelenaars, maar de Geelse Atletiekclub vierde vorig jaar zijn 30ste verjaardag. Het initiatief om een nieuwe club op te richten kwam van een groep sportieve leden van de KWB van Larum. Zij waren reeds enkele jaren erg actief in allerlei sporten, en mede dankzij de Geelse sportraad en de toenmalige schepen van Sport, Xavier Cruysberghs, werd onze club boven de doopvont gehouden op 2 april 1981. De oprichters waren Vic Verdonck, Marcel Teunckens, Roger Goossens, Karel Maes en Frans Vandeperre. Frans is erelid van onze vereniging. Bovendien is hij een graag gezien jurylid op de atletiekmeetings voor de jeugd in onze regio. In zijn jonge jaren was hij een gevierd atleet in binnen- en buitenland die menig loopwedstrijden op zijn naam kon schrijven. Frans had bovendien een bijzonder geheim wapen: als hij een tegenstander inhaalde, legde hij, voor hij hem voorbijstak, zijn haren goed en hield hij zijn adem in om deze te overbluffen en een mentale tik te verkopen. …

De Geelse Atletiekclub was en is nog steeds organisator van diverse evenementen. De jaarlijkse stratenloop door de Nieuwstraat ter gelegenheid van de braderij slaagde er zelfs in om vedetten als Karel Lismont en Miel Puttemans naar Geel te laten komen en bij de jaarlijkse scholencross was ooit Prins Filip aanwezig!

Dankzij het vele trainingswerk en de steun van degelijke trainers zijn er een aantal atleten die in het verleden straffe prestaties hebben neergezet. Rene Hermans, was de snelste atleet van onze club, met bijzonder scherpe tijden op de 100m, 200m en 400m. Hij werd 1x Belgisch kampioen alle categorieën en zijn besttijd op de 400m (46”38) is tot op vandaag nog steeds het provinciaal record! Bij de vrouwen zorgde Anja Vercammen voor een titel op de 400m horden in 58”48. Frans Vandeperre was meer een specialist van de langere afstand. Hij werd ooit 2e op het Europees kampioenschap 10km en behaalde 6x de nationale titel veldlopen bij de masters. Tot slot vermelden we nog de prestaties van Leo Riemis, een ultraloper die 3x deelnam aan de spartatlon in Griekenland. De recentste knalprestatie werd geleverd door Gudrun Koppen die zich in 2007 kon kronen tot provinciaal kampioene veldlopen.

Sinds enige tijd heeft de Geelse Atletiek Club een nieuw elan gekregen. Heel wat jeugdatleten vonden opnieuw de weg naar de Leunen waardoor het leden aantal exponentieel steeg van ca. 50 leden in 2011 naar bijna 300 atleten eind 2017. Er werd ook flink geïnvesteerd in het trainerskorps om al dat jonge geweld optimaal te begeleiden. Dat leverde verschillende provinciale kampioenen op in het veldlopen en de verschillende atletiekdisciplines. Ook aan de infrastructuur werd deftig getimmerd. Zo staat er sinds begin 2017 dankzij het harde werk van André Van Baelen, Michel Neels en tal van vrijwilligers een nieuw clubhuis naast de piste met een eigen kantine, sanitair, kleedkamers en een ruime berging. Hiermee werd de basis gelegd voor de verdere uitbouw van onze club!